Rooie Rinus

Sapmeester Rooie Rinus 

De legende van Rooie Rinus

Toen lang geleden het veengebied ten oosten van de stad Groningen nog aan niemand, en tegelijkertijd aan iedereen behoorde, was er niets. “Ain stuk roegte en leegte”. In de loop der tijd ontstonden er nederzettingen, en stukken land werden verhuurd aan bewoners.
De pacht die betaald moest worden aan de landeigenaren, werd volgens de legende geïnd door een grote, woeste en roodharige man die Sappe heette maar ook wel Rooie Rinus genoemd werd. Wat de landeigenaren niet wisten, is dat Sappe regelmatig geld achterover drukte bij het innen van de schuld.
Toen Sappe uit gretigheid eens naar een schat zocht waar over verteld werd, nam de bevolking hem te grazen en duwden hem in een klein meer waar hij verdronk. Het meer heeft de tand des tijds niet overleefd. Maar het dorp wat er gesticht werd herinnert iedereen aan Rooie Rinus: Sappemeer.

Sapmeester Rooie Rinus is een frisse Amber Ale, bedoeld om te drinken na een lange dag werken of tijdens een gezellige avond. De smaak is vooral moutig, met een hoppige nasmaak. Sapmeester bier is het lekkerst in een smal glas, of gewoon uit de fles. Lekkerste drinktemperatuur: 6 graden.